به گزارش نفت دیلی، پیام دکتر محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران در نخستین اجلاس مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی یی سی اف) از سوی وزیر نفت قرائت شد.
متن کامل پیام رئیس جمهوری که توسط مهندس رستم قاسمی، وزیر نفت کشورمان در نخستین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی یی سی اف) در دوحه قطر به شرح زیر است:
ابتدا لازم می دانم به اطلاع برسانم که برنامه حضور جناب آقای دکتر محمود احمدی نژاد رئیس جمهور محترم جمهوری اسلامی ایران در اولین اجلاس سران کشورهای صادر کننده گاز بنا به دلایل غیر منتظره تغییر یافت، لذا اینجانب پیام ایشان را به اطلاع می رسانم.
از ملت و دولت کشور دوست و برادر قطر بویژه جناب شیخ حمدبن خلیفه آل ثانی امیر قطر، برای میهمان نوازی گرم و میزبانی نخستین اجلاس سران و روسای کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکنندگان گاز عمیقا تشکر می نمایم. برگزاری این اجلاس، نقطه عطفی در همفکری و همکاری کشورهای عضو مجمع و بیانگر توجه و همدلی اعضا نسبت به پیگیری مسایل و نقاط اشتراک موجود در عرصه صنعت انرژی و بخصوص گاز می باشد.
عالیجنابان، اعضای محترم هیئت ها
آنچه امروز ما را گردهم آورده، دغدغه ها و منافع مشترک است و امید به اینکه در اثر هماهنگی و همکاری کشورهای عضو مجمع، این دغدغه ها و نگرانی ها مرتفع و اهداف و منافع مشترک قابل دسترس شوند.
عدم تعادل در مناسبات جهانی و تحمیل سیاستهای یک جانبه برخی قدرتها و تلاش آنان برای تسلط بر منابع سایر ملتها، موجب نگرانی جوامع بشری است که به بعضی از دغدغه ها در زمینه انرژی اشاره می کنم:
مصرف روزافزون حامل های انرژی فسیلی و قیمت نامناسب ناشی از فراوانی عرضه، مانع از برنامه ریزی ها و اقدامات جامع در کنترل مصرف شده است و برخی از مصرف کنندگان عمده بدون توجه به محدود بودن منابع انرژی دائما به بازار فشار وارد می کنند، و با قیمت های نازل به مصرف بالای خود ادامه می دهند که در درازمدت این امر به نفع هیچکس نخواهد بود.
صیانت از منابع طبیعی وظیفه جمعی ما است والا با عرضه بی رویه گاز ضمن تخریب بازار و آسیب رساندن به منافع تولیدکنندگان و مصرف کنندگان محیط زیست هم در معرض تهدید قرار خواهد گرفت. برخورد تبعیض آمیز کشورهای عمده مصرف کننده با انواع مختلف انرژی می تواند امنیت انرژی را در آینده دچار آسیب های جدی کند. اعمال مالیات های سنگین در مورد برخی از انرژی ها و پرداخت یارانه به برخی انرژی های دیگر توسط کشورهای مهم مصرف کننده باعث خواهد شد بازار به مسیر غیرطبیعی هدایت شود که در بلندمدت آسیب های دخالت در روند طبیعی بازار بیشتر متوجه مصرف کنندگان خواهد شد.
عدم تعهد برخی کشورها به حفظ امنیت انرژی در حالیکه خودشان بیشترین تمایل به سرمایه گذاری برای متنوع کردن منابع انرژی خود و کمترین تمایل را به انتقال فناوری های تولید به سایر کشورها و کشورهای صادر کننده نفت و گاز دارند، دغدغه ای جدی است.
برخی از آنان تصور می کنند که با توسعه مصرف و پایان یافتن انرژی های فسیلی، سایرین و به ویژه تولیدکنندگان امروز نفت و گاز مجبور خواهند شد دست نیاز به سوی آنان دراز کنند و آنان می توانند بازاری انحصاری برای انرژی های نو در اختیار داشته باشند.
کاهش روزافزون ارزش دلار موضوع بسیار مهمی است خسارت ناشی از این امر، اقتصاد جهانی به ویژه کشورهای صادر کننده انرژی را تحت تاثیر جدی قرار داده است. علاوه بر انرژی بسیاری از کالاهای راهبردی نظیر گندم، برنج، دانه های روغنی و انواع فلزات نظیر فولاد، طلا و مس تحت تاثیر این پدیده قرار گرفته اند.
نفت و گاز نیز علیرغم بالا رفتن ظاهری قیمت، با توجه به کاهش شدید ارزش دلار در سالهای اخیر، هنوز با قیمت واقعی خود فاصله دارند. دولت آمریکا تلاش می کند آثار منفی کاهش ارزش دلار را کتمان نماید ولی قرائت و شواهد فراوان حکایت از تداوم کاهش ارزش دلار دارد که به تبع آن مشکلات نیز افزایش خواهد یافت که در این مورد باید چاره جوئی کرد.
تفاوت درآمد صادرکنندگان انرژی با میزان درآمد برخی دولت های وارد کننده بسیار زیاد و ناعادلانه است. درآمد برخی کشورها از مالیات بر انرژی وارداتی معادل و حتی بیش از قیمتی است که بابت خرید انرژی پرداخت می کنند. این یک اجحاف آشکار بر مصرف کنندگان واقعی انرژی یعنی مردم آن کشورها است. در حالیکه افکار عمومی در این کشورها بر علیه صادرکنندگان انرژی بویژه نفت و گاز بسیج می شوند آنان همچنین از ذخایر ارزی صادرکنندگان انرژی، بهره اقتصادی می برند و در مواردی از همین ذخایر، برای اعمال فشار به خود آنان سوءاستفاده می کنند.
تخریب روزافزون محیط زیست توسط کشورهای بزرگ صنعتی که ناشی از مصرف بی رویه آنان است نگران کننده می باشد. بدیهی است هزینه پاک سازی محیط زیست را عمدتا آنان باید پرداخت نمایند و سعی نکنند با پائین نگه داشتن قیمت های نفت و گاز هزینه های مربوطه از جیب صادرکنندگان نفت و گاز پرداخت شود.
ایجاد ناامنی و گسترش سایه تهدید و جنگ از ناحیه برخی قدرت های زورگو به خصوص در بعضی از مناطق انرژی خیز جهان، علاوه بر ایجاد التهاب روانی در بازار انرژی تاثیرات منفی بر صیانت از منابع انرژی و توسعه سرمایه گذاری ها گذاشته است و نگرانی های فراوانی را در تامین انرژی موردنیاز در آینده فراهم ساخته است.
از سوی دیگر امیدهای فراوانی نیز وجود دارد، زیرا:
همکاری و هماهنگی کشورهای تولیدکننده گاز ابزار بسیار موثری در تنظیم سیاست های تولید و مصرف و صیانت از منابع و ذخایر گاز است.
بنظر می رسد درک روشن تری از منافع درازمدت ملی و بین المللی در بین بسیاری از تولید و مصرف کنندگان انرژی های فسیلی در حال شکل گیری است که می تواند زمینه همکاری هدفمند را فراهم کند.
مجمع کشورهای صادر کننده گاز در طی مراحل تکامل خود می رود تا بعنوان یک مجمع تاثیرگذار نقش خود را بازار گاز ایفاء نماید نقشی که بنفع تولیدکنندگان و مصرف کنندگان خواهد بود.
پیشنهاد اینجانب برای بهبود وضعیت بشرح ذیل می باشد:
1- با توجه به چشم انداز عرضه و تقاضای جهانی گاز برنامه جامعی جهت مدیریت بازار تهیه شود که در آن متعادل سازی بازار مدنظر باشد.
2- برنامه هماهنگ صیانت از ذخایر توسط مجمع تهیه و با تعامل مثبت اعضاء به اجرا گذاشته شود و زمینه ی تبادل تجارب و فن آوری ها میان اعضای مجمع فراهم گردد.
3- اعضاء مجمع در برابر نوسانات تقاضا از خود عکس العمل نشان داده و عرضه خود را متناسب با تقاضا تعدیل نمایند زیرا با کنترل تولید و عرضه از تخریب ذخایر انرژی و بازار آن جلوگیری خواهد شد. حفظ منابع انرژی باعث بهره مندی طولانی تر جامعه بشری از این نعمت خدادادی خواهد شد.
4- با توجه به تاثیر هماهنگی و همکاری کلیه صادرکنندگان مستقل انرژی در ثبات بازار، مشورت با کشورهای صادر کننده غیر عضو تا رسیدن به یک برنامه کاری مشترک و هماهنگ به طور جدی برنامه ریزی و دنبال شود.
5- با توجه به سرعت تحولات جهانی و موضوعات متنوعی که کشورهای عضو با آن مواجه هستند، ضروری است نشست های سران مجمع کشورهای صادر کننده گاز به طور منظم تشکیل شود.
عالیجنابان
مشاهده می فرمائید که توانایی های بالقوه و بالفعل اعضاء مجمع یک سرمایه کم نظیر و عظیم است. در صورتیکه با اراده عالیجنابان امکان دسترسی کامل به این توانایی ها در یک برنامه عملی فراهم گردد، نتایج حاصل به نفع همه اعضاء و جامعه جهانی است. البته رشد و شکوفایی مادی و معنوی در سایه صلح و امنیت پایدار که مبتنی بر عدالت و حفظ کرامت انسانی است میسر خواهد بود.
در پایان بار دیگر تشکر و قدردانی خود را از حضور کلیه هیئت های حاضر در این اجلاس بویژه ریاست محترم اجلاس جناب شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی اعلام می دارم و توفیق و سربلندی همه عالیجنابان، هیئت های نمایندگی، ملت ها و دولت های عضو و جامعه بشری را از خداوند متعال خواستارم.
و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته