به گزارش نفت دیلی، مهندس احمد قلعه بانی از نهایی شدن آیین نامه انتشار اوراق بهادار سلف نفتی در سازمان بورس و اوراق بهادار خبر داد و افزود: پس از مراحل تصویب، این آیین نامه به زودی ابلاغ می شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تامین سرمایه از محل فروش اوراق بهادار سلف نفتی یا صکوک سلف نفتی را به عنوان ابزار عملیاتی برای تامین مالی پروژه های جدید و توسعه طرح های نفتی اعلام و تصریح کرد: شرکت ملی نفت سالانه به 30 میلیارد دلار سرمایه نیازدارد که بر اساس تصمیم گیری، فروش اوراق بهادار سلف نفتی به عنوان ابزاری کارآمد و موثر در صنعت نفت تعریف و قرار شد با اجرای این روش، سرمایه کلان و جزء افراد حقیقی و حقوقی در این صنعت به کار گرفته شود.
انتشار مرحله نخست اوراق سلف نفتی از اوایل دی ماه
قلعه بانی با بیان این که مجوز فروش پنج میلیارد یورو اوراق بهادار سلف نفتی به وزارت نفت در سال جاری داده شده است، گفت: مرحله نخست این اوراق اوایل دی ماه امسال فروخته و با توجه به میزان استقبال مردم تا پایان امسال این اوراق در نوبت های بعدی منتشر می شود.
به گفته وی، اوراق سلف نفتی براساس قرارداد سلف موازی استاندارد نفت و چهارساله است.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: عرضه این اوراق با مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار انجام می شود و هماهنگی لازم با این سازمان برای انتشار اوراق شده است.
انتشار اوراق سلف نفتی با حداکثر 15 درصد سود دلاری و 25 درصد سود ریالی
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در تشریح چگونگی فروش اوراق سلف نفتی گفت: چنانچه قیمت هر بشکه نفت را در سال 90، 100 دلار در نظر بگیریم، مردم و بخش خصوصی می توانند با خرید این اوراق، نفت را در سال 94 دوباره به دولت بفروشند که پایین ترین قیمت و بالاترین قیمت فروش هر بشکه نفت در سال 94 با توجه به قیمت آن در همان زمان حداقل 140 دلار و حداکثر 160 دلار پیش بینی شده است.
قلعه بانی تصریح کرد: برای اطمینان خاطر خریدار و فروشنده نفت دو حالت پیش بینی شده است؛ در حالت اول چنانچه قیمت نفت در سال سررسید(94) کمتر از 140 دلار هر بشکه باشد، با توجه به اختیار "فروش ضمنی" که به خریدار داده شده، دولت خرید اوراق سلف نفتی را به قیمت بشکه ای 140 دلار تضمین کرده است، ولی چنانچه قیمت نفت از 160 دلار هر بشکه بیشتر شده باشد، بر اساس اختیار خرید ضمنی که به شرکت ملی نفت ایران (به عنوان فروشنده) داده شده، شرکت ملی نفت ایران مجاز است تا سقف 160 دلار هر بشکه نفت را از دارنده اوراق خریداری کند که در این دو حالت، تسویه به صورت نقدی انجام می شود.
امکان تحویل فیزیکی محموله یک میلیون بشکه ای نفت خام در سررسید چهار ساله
وی ادامه داد: چنانچه بهای هر بشکه نفت در تاریخ سررسید 140 تا 160 دلار (برای مثال 141، 150 یا 157 دلار) باشد، خریدار اختیار دارد که تسویه نقدی یا فیزیکی (دریافت نفت) کند و نفت را با رعایت شرایط شرکت ملی نفت ایران در محموله های یک میلیون بشکه ای تحویل بگیرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران دو نماد را برای خرید این اوراق اعلام و تصریح کرد: افراد با دلار و ریال می توانند این اوراق را بخرند که در نماد اول خرید و فروش برمبنای دلار است و چنانچه ارزش هر بشکه نفت در زمان سررسید به 140 دلار برسد، سود آن سالانه (تا 4 سال) 10 درصد و اگر بهای هر بشکه نفت به 160 دلار برسد، سود آن سالانه 15 درصد محاسبه می شود که 10 تا 15 درصد سود روی دلار، جاذبه خوبی برای خریداران ایجاد می کند.
قلعه بانی تصریح کرد: در نماد دوم خرید و فروش نفت برمبنای ریال و سود سالانه روی نرخ ریال 20 تا 25 درصد درنظرگرفته شده است؛ بنا بر این پرداختی افراد تا دو برابر قابل افزایش است که این رقم از سودی که بانک ها به عنوان نرخ پنج ساله سپرده گذاری در نظرگرفته اند (حدود 21.68 درصد) بیشتر و سودآورتر است.
این مقام مسئول با بیان این که اوراق سلف نفتی با مجوز بورس فروخته می شود، افزود: شرکت ملی نفت ایران به عنوان فروشنده متعهد است در زمان سررسید به تعهدهای خود عمل کند و خرید و فروش ثانویه اوراق در بورس بوسیله بازارگردان انجام می شود.
وی ادامه داد: امکان انتقال این اوراق (خرید و فروش اوراق) از فردی به فرد دیگر تا زمان سررسید وجود دارد؛ به همین دلیل به این نوع قرارداد سلف موازی گفته می شود و ممکن است در این میان با توجه به نوسان های نرخ ارز در بازار، قیمت خرید نفت برای فردی بالاتر یا پایین تر از نرخ اولیه باشد و چنانچه افراد تا زمان سررسید سرمایه خود را نگه دارند، سود آنان قطعی خواهد بود.
قلعه بانی یادآور شد: برگ حواله ای معادل 10 بشکه نفت به همراه قرارداد سلف به خریدار داده می شود و این برگه همراه قرارداد خرید از فردی به فرد دیگر قابل انتقال است؛ آخرین فردی که قرارداد و برگ حواله را در اختیار دارد، به عنوان خریدار با شرکت ملی نفت ایران تسویه حساب می کند.
این مقام مسئول در باره مشخصات نفت خام در اوراق سلف نفتی گفت: مقدار نفت در هر قرارداد 10 بشکه و حداقل مقدار تحویل فیزیکی در محموله ها یک میلیون بشکه است.
شرایط برداشت فیزیکی نفت خام در قالب اوراق سلف نفتی
معاون وزیر نفت در باره شرایط برداشت فیزیکی نفت خام در قالب اوراق سلف نفتی گفت: خریدارانی که مالک 100 هزار قرارداد (1 میلیون بشکه ای) و قصد برداشت فیزیکی نفت خام را در سررسید داشته باشند، لازم است سه ماه پیش از سررسید، درخواست خود را درباره برداشت فیزیکی به شرکت ملی نفت ایران اعلام کنند و این شرکت در ماه پیش از سررسید دوره برداشت را به متقاضی اعلام خواهد کرد.
این مقام مسئول با بیان این که مشخصات نفت خام در اوراق سلف نفتی برای خریدار مشخص شده است، گفت: این نفت خام از نوع سنگین صادراتی ایران است و قیمت پایه آن در دوره عرضه ثابت و بر مبنای متوسط شاخص های عمان و دوبی /2(OMAN+DUBAI) در آخرین روز معاملاتی پیش از شروع دوره عرضه محاسبه می شود.
قلعه بانی یادآور شد: افزون بر سرمایه گذاران داخلی، امکان خرید اوراق سلف نفتی برای خریداران خارج از کشور نیز وجود دارد، ولی خریداران هنگام تحویل فیزیکی نفت خام باید دارای شرایط شرکت ملی نفت ایران باشند.
وی پیش بینی کرد در عرضه اولیه اوراق سلف نفتی، استقبال خوبی از سوی خریداران صورت گیرد.