به گزارش نفت دیلی، رئیس پژوهش و فناورری شرکت نفت فلات قاره ایران، گفت: بستههای تحقیقاتی- کاربردی میدانهای نفتی سروش، نوروز، نصرت، سیوند و دنا با هدف بهینه سازی تولید وافزایش ضریب برداشت تعریف و تصویب شده است.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره ایران اظهار کرد: اولویت شرکت نفت فلات قاره، اجرای پروژههای پژوهشی میدان محور با هدف رفع چالشهای مرتبط با تولید صیانتی از مخازن و آسان سازی عملیات تولید است.
سیدجلال موسوی مدیریت تولید آب، بهینهسازی فرآیند تولید و بهبود روشهای شبیهسازی مخازن را از دیگر نیازهای پژوهشی این شرکت خواند و گفت: تعریف پروژههای موردنیاز برای هر میدان و تشکیل کمیته مدیریت میدانها، نخستین گام در اجرای این روش پژوهشی است.
وی ادامه داد: نمایندگان امور فنی و عملیات تولید، بهرهبرداری منطقه و واحدهای اچ اس یی نیز اعضای این کمیته هستند که از طریق برگزاری نشست هایی در سال گذشته، با تعریف پروژههای مکمل در این میدانها، سه محور افزایش ضریب ازدیاد برداشت، بهینهسازی تولید و آسان سازی عملیات تولید را در دستور کار قرار دادهاند.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره افزود: این الگو با کمک گرفتن از روشهای درست علمی در فرآیند نیازسنجی تحقیقاتی، در حال تعمیم به دیگر میدانهاست و امیدواریم در آینده، شاهد احداث بانک پروژههای تحقیقاتی در میدانها باشیم.
موسوی اظهار کرد: تلاش شده است ساختار شکست کار، شکست هزینه، ساختار اجرایی کار و نحوه ارتباط اجزا با یکدیگر بر اساس نظام نامه جدید پژوهش و در هر بسته پژوهشی لحاظ شود.
وی با اشاره به آغاز فعالیتهای پژوهشی در میدانهای ابوذر، نصرت و نوروز از ابتدای سال جاری، از انعقاد بخشی از قراردادها در این باره خبر داد و گفت: مهمترین چالشهای پیش رو در این میدانها، تولید ماسه، آبدهی مخازن و افزایش ضریب ازدیاد برداشت است.
موسوی از برنامههای پژوهشی شرکت نفت فلات قاره در بخش حفظ و افزایش تولید مخازن زیر پوشش این شرکت در خلیجفارس و دریای عمان خبر داد و گفت: با همکاری دانشگاه صنعت نفت، سرگرم تکمیل نقشه راه در این باره هستیم و در اجرای آن از تمام ظرفیت دانشگاهها و موسسه های داخلی استفاده خواهیم کرد.
وی با اشاره به غربالگری تمام میدانها در انجام پروژههای پژوهشی، در گام نخست، از اولویتبندی روشهای ازدیاد برداشت ازجمله تزریق آب و گاز با هدف افزایش ضریب برداشت از آنها خبر داد و گفت: در گام دوم، عملیات شبیهسازی و کار آزمایشگاهی در میدانهای سیوند، دنا، نصرت، سروش، نوروز و ابوذر با کمک مراکز تحقیقاتی داخل کشور، ازجمله پژوهشگاه صنعت نفت، موسسه ازدیاد برداشت، دانشگاه صنعتی شریف و انستیتو مهندسی نفت، صورت میگیرد و در گام سوم، نقشه راه برای انجام آزمایش میدان تدوین خواهد شد.
موسوی با بیان اینکه در کنار فعالیتهای یاد شده، با همکاری دانشگاه صنعت نفت، به دنبال بومیسازی نرمافزار غربالگری روشهای ازدیاد برداشت در میدانهای نفتی هستیم، افزود: در این باره با یکی از مراکز تحقیقاتی خارج از کشور که صاحب این نرمافزار در میدانهای ماسه سنگی است، مذاکره کردهایم تا بتوانیم با مشارکت این شرکت، ضمن استفاده از این نرمافزار به ارتقای آن برای استفاده در میدانهایی کربناته اقدام کنیم که این کار، افزون بر بومیسازی دانش فنی، ارتقای فناوری و مشارکت بینالمللی را نیز به همراه خواهد داشت.
وی در بحث ازدیاد برداشت، به مطالعات گسترده شرکت نفت فلات قاره در مورد روشهای دیگر، ازجمله تزریق مواد شیمیایی، مدیریت و حذف رسوبات آسفالتیک در میدان دورود(با همکاری دانشگاه صنعت نفت) و رسوبات میدانهای سیوند، دنا و نصرت اشاره کرد و افزود: با توجه به تاکید وزیر نفت بر کاهش شدت مصرف انرژی به عنوان ماموریت اصلی واحدهای پژوهش و فناوری، طرح جزیره سبز(سیری) همسو با این هدف، به عنوان یکی دیگر از سبدهای پژوهشی این شرکت تعریف و اجرایی شده که هماکنون فاز نخست آن در حوزههای محیط زیست، انرژی و مدیریت پسماند با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت، در دست انجام است.
موسوی گفت: پروژه استقرار سامانه جامع مدیریت انرژی در این منطقه نیز با همکاری دانشگاه صنعتی شریف و مدیریتهای پژوهش و فناوری و برنامهریزی تلفیقی به سرانجام رسیده است.
وی ادامه داد: فاز نخست این طرح، شامل ممیزی انرژی است و در فاز دوم، بحث خاکهای آلوده و مدیریت پسماند و استفاده از انرژیهای نو(باد و خورشید) دنبال میشود.
موسوی، مدیریت انرژی، اچ اس یی و حفاظت فنی را شاخصهای اصلی طرح جزیره سبز برشمرد و گفت: در بخش مدیریت انرژی، نقشه راه تدوین شده، در بخش حفاظت فنی پروژهها در حال تکمیل است و در بخش اچ اس یی نیز فعالیتها آغاز شده است.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره تصریح کرد: تاکنون در هیچ گوشهای از جهان، چنین طرحی در یک منطقه صنعتی با اینگونه شاخصهای زیستمحیطی، تعریف و اجرا نشده است.
موسوی با اشاره به چشمانداز 10 ساله ترسیم شده این شرکت در بخش پژوهش و فناوری از سال 1390 تا 1400 گفت: بر این اساس، علاوه بر تبیین ماموریتهای اصلی واحد، با توجه به اهداف شرکت نفت فلات قاره ایران، فناوریهای مورد نیاز در 12 حوزه طبقهبندی و نخستین سبد پروژهها تعریف و نهایی شده است.
وی ادامه داد: تمرکز واحد تحت مدیریت پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره بر ایجاد مدل همکاری با مراکز داخلی و شرکتهای بینالمللی برای استفاده حداکثری از تجربیات روز و کارآمد و توسعه فناوری در داخل است.
ارتباط با دانشگاهها
موسوی پروژههای تحقیقاتی و همکاری در پایاننامهها را دو محور همکاری شرکت نفت فلات قاره با دانشگاهها و مراکز علمی کشور خواند و گفت: هماکنون 87 پایاننامه فعال در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا، با حمایت شرکت نفت فلات قاره در حال انجام است.
موسوی با اعلام اینکه براساس نظامنامه جدید پژوهش، تغییراتی در همکاری این شرکت با دانشگاهها در بخش پایاننامه ایجاد شده است، اظهار کرد: بر این اساس، پروژههای پایاننامهای در قالب دو شکل تعریف میشود؛ در روش نخست، پایاننامهها همسو با پروژههای پژوهشی به عنوان زیرمجموعه آنها تعریف میشود و در روش دوم، با تفکیک یک پروژه پژوهشی به تعدادی پایاننامه، ظرفیت آنها مورد استفاده قرار میگیرد.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره در ادامه اظهار کرد: شرکت نفت فلات قاره، در پروژههای تحقیقاتی و پژوهشی خود با دانشگاهها و مراکز پژوهشی که براساس قطببندی وزارت نفت، رتبه خوبی از نظر توانایی و ظرفیت، به ویژه در بخشهای نرمافزاری، سختافزاری و مغزافزاری دارند، همکاری خواهد کرد.
وی یکی از اولویتهای بخش پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره را همکاری با شرکتهای بینالمللی با هدف انتقال دانش فنی برشمرد و افزود: تلاش میکنیم با تشکیل کارگروههای مشترک قوی، از فناوری و دانش روزآمد دنیا استفاده کنیم و با مدیریت آنها، بومیسازی و توسعه دانشهای جدید را در دستور کار قرار دهیم.