به گزارش نفت ديلي ، افزایش ارزش دلار در مقابل یورو، برآورده نشدن پیشبینیهای خوشبینانه در باره اشتغال زایی در آمریکا و کاهش شاخص ارزش سهام، بهای نفت خام در بازارهای جهانی را در هفته آغازین سال 2011 میلادی کاهش داد.
بهای نفت خام در بازارهای جهانی هفته گذشته از 13 تا 17 دی ماه (3 تا 7 ژانویه 2011) از روند کاهشی همراه با نوسان برخوردار بود.
دوشنبه هفته گذشته ( 13 دی ماه) به دلیل خوشبینی معامله گران و سرمایهگذاران به بهبود اوضاع اقتصادی آمریکا در سال 2011، اعلام آمارهای مثبت اقتصادی از بخشهای تولیدی در اروپا و آمریکا و رشد فعالیت بخشهای تولیدی آمریکا و اروپا در دسامبر سال 2010، پیشبینی هوای سرد و افزایش خوشبینیها در باره بهبود تقاضای نفت و فرآوردههای نفتی، همچنین توقف فعالیتهای سه شرکت بزرگ نفتی فعال در استرالیا با نزدیک شدن طوفانهای دریایی، همچنین افزایش ارزش شاخصهای بورس در بازارهای جهانی، قیمت نفت خام شیرین سبک پایه بورس نیویورک (WTI) بار دیگر به بالاترین حد 2 سال و 3 ماه گذشته خود نزدیک شد و در سطح 91 دلار و 55 سنت هر بشکه قرار گرفت.
در همین حال در روزهای 14 تا 17 دی ماه (7- 4 ژانویه 2011) بهای نفت خام در بورس نایمکس، روندی کاهشی در پیش گرفت و به دلیل تصمیم وزارت کشور آمریکا در باره اجازه به 13 شرکت نفتی برای از سرگیری عملیات حفاری در آبهای عمیق بدون بازنگری بیشتر درباره شرایط زیست محیطی، افزایش ارزش دلار در مقابل یورو، برآورده نشدن پیشبینیهای خوشبیانه درباره اشتغالزایی در آمریکا، همچنین کاهش شاخص ارزش سهام در بازارهای جهانی، قیمت نفت خام پایه بورس نیوریوک به 88 دلار و 3 سنت برای هر بشکه رسید.
وزارت کار آمریکا اعلام کرد نرخ بیکاری در این کشور با کاهشی شدید، به 9.4 درصد رسیده است، در همین حال انتشار خبر ایجاد 103 هزار فرصت شغلی در این کشور، کارشناسان امیدوار به ایجاد 150 هزار شغل را ناامید کرده است.
کارشناسان معتقدند بازار نفت به آمار ناهماهنگ اشتغال واکنش نشان میدهد، زیرا این آمار امیدواری به وجود تقاضای بسیار مناسب برای نفت در آمریکا را کمرنگ کرده است.
شاخص بازار سهام
شاخص بازارهای سهام در هفته گذشته، از روند افزایشی ملایم همراه با نوسان برخوردار بود؛ در ابتدا به دلیل افزایش امیدواریها به بهبود شرایط اقتصاد جهانی و اعلام آمارهای مثبت اقتصادی از بخشهای تولیدی در اروپا و آمریکا و رشد فعالیت بخشهای تولیدی آمریکا و اروپا در دسامبر سال 2010، شاخص بازارهای سهام از روند افزایشی برخوردار بود و در دوره 5- 3 ژانویه 2011 به میزان قابل توجه افزایش یافت، اما دوباره در پی برآورده نشدن پیشبینیهای خوشبیانه در باره اشتغالزایی در آمریکا و انتشار آمار ناامید کننده از بازار خرده فروشی آمریکا، روند کاهشی در پیش گرفت.
ارزش یورو در مقابل دلار در هفته گذشته، در پی افزایش نگرانیها درباره بحران بدهیها در منطقه یورو از یک روند کاهشی قابل توجه برخوردار بود.
تصویب کمکهای مالی به ایرلند از سوی اتحادیه اروپا، تا حدودی باعث تضعیف ارزش یورو در مقابل دلار شده است، ولی کارشناسان معتقدند این روند تداوم نمی یابد و برنامههای انبساطی بانک مرکزی آمریکا، سبب کاهش ارزش دلار خواهد شد.
به طور کلی ارزش دلار در مقابل یورو در ماههای اخیر در پی تصمیمات فدرال رزرو مبنی بر ارائه کمکهای مالی برای بهبود اوضاع اقتصادی این کشور، از روند کاهشی برخوردار بوده است. سیاست گذاران بانک مرکزی آمریکا اعلام کرده اند که آماده کمکهای بیشتر برای بهبود اوضاع اقتصادی این کشور هستند؛ از این رو در صورت اجرای برنامههای انبساطی بانک مرکزی آمریکا و تزریق پول به اقتصاد این کشور برای جلوگیری از بازگشت به رکود، ارزش دلار افت خواهد کرد.
براساس آمار دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، قیمت سبد نفتی اوپک در روزهای 13 تا 14 دی ماه (3 تا 4 ژانویه 2011)، از حدود 89 دلار و 79 سنت هر بشکه تا بیش از 91 دلار و 27 سنت هر بشکه افزایش یافت.
افزایش میانگین هفتگی و ماهانه سبد نفتی اوپک
به گزارش سایت موسسه مطالعات بینالمللی انرژی، میانگین هفتگی بهای سبد نفتی اوپک در هفته منتهی به 14 دی ماه (4 ژانویه 2011)، با 64 سنت افزایش نسبت به هفته پیش از آن به هر بشکه 90 دلار و 53 سنت رسیده است. میانگین هفتگی بهای سبد نفتی اوپک در هفته منتهی به 31 دسامبر 2010 معادل 89 دلار و 89 سنت بود.
همچنین میانگین ماهانه بهای سبد نفتی اوپک در ماه دسامبر 2010، با 5 دلار و 72 سنت افزایش نسبت به میانگین ماه نوامبر 2010 به هر بشکه 88 دلار و 55 سنت رسیده است. میانگین بهای سبد نفتی اوپک در ماه نوامبر 2010 معادل 82 دلار و 83 سنت هر بشکه بود.
میانگین بهای هر بشکه نفت خام صادراتی ایران با 52 سنت افزایش نسبت به هفته قبل (28 دسامبر 2010)، در روز 15 دی ماه (5 ژانویه 2011) به بشکهای 90 دلار و 53 سنت رسید.
بر اساس آمارهای امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران، میانگین وزنی بهای هر بشکه نفت خام سبک ایران به مقصدهای مختلف روز چهارشنبه گذشته (5 ژانویه 2011 ) 91 دلار و 90 سنت بود و همین رقم برای نفت خام سنگین در سطح 89 دلار و 65 سنت قرار داشت.
پیشبینی قیمت
هفته گذشته با شروع ماه ژانویه قیمت نفت قبل از اینکه روند کاهشی در پیش گیرد، توانست رکورد جدیدی را به ثبت برساند. در مسیر کاهشی سطح محکم 87 دلار مانع نزول بیشتر شد و در هفته جاری نیز این سطح حمایتی عمل خواهد کردد، ولی فشار کاهشی بر قیمت در سطح یادشده افزایش پیدا میکند.
قیمتهای بسته شده در دو هفته گذشته، نشان دهنده کاهش در قدرت افزایشی قیمت نفت است؛ بنا بر این انتظار نمیرود که قیمت بتواند مسیر افزایشی خوبی را در پیش گیرد.
آمارهای اقتصاد آمریکا در هفته گذشته مناسب بود، آمار بخش مسکن و فروش خودرو امیدوار کننده بود و نرخ بیکاری نیز در ماه دسامبر کاهش یافت؛ گرچه تعداد هفتگی جویندگان کار کمی افزایش یافت.
وضعیت اقتصادی در منطقه یورو در مجموع به خاطر کشورهای ضعیف مناسب نیست؛ گرچه آمار منتشرشده برای کشور آلمان مطلوب بود و این موضوع سبب کاهش شدید ارزش یورو شد. ذخیرهسازی نفت خام در آمریکا در هفته گذشته نیز کاهش قابل توجهی داشت.
کاهشهای مداوم ذخیرهسازیها در هفتههای گذشته سبب شده است که حجم آنها به دامنه نوسانی سالهای گذشته نزدیک شود، ولی همچنان نسبت به سال گذشته بیشتر است. این موضوع فشار افزایشی بر قیمت نفت را تشدید میکند.
ذخیرهسازی بنزین با توجه به فصل سرما روند افزایشی دارد که شرایط طبیعی را دنبال میکند و نسبت به سال گذشته در سطح کمتری قرار دارد، از این رو کاهش یادشده اثر افزایشی بر قیمت نداشت.
در هفته جاری قیمت نفت در دامنه 87 تا 89.5 دلار تحت فشار قرار دارد که از ناحیه این دوسطح فشارهای افزایشی و کاهشی بر قیمت وارد میشود. کاهش از سطح 87 دلار قیمت را تا سطح 84.5 دلار تحت فشار کاهشی قرار میدهد.